Enerji Kablosu

Enerji Kablosu

Güç kabloları içerisinde en çok kullanılanlar genelde çelik kuleler veyahut da direkler arasında yukarıdan asılabilenlerdir. Bahsi geçen hava kabloları, eş merkezli sistemler biçiminde beraberce bükülen, çoğu zaman ise alüminyum ya da bakır gibi bir grup telden meydana gelir. Enerji kablosu seçimi yapılırken yüksek elektrik iletkenliği verebilmesi açısından önlemler alınır.

Kullanım alanı bir hayli fazla olan enerji kabloları, kullanım alanlarına uygun olması ve türleri gibi bazı durumlar göz önüne alınarak gruplandırılırlar. Bugün çok fazla türde enerji kablosu bulunuyor. Kullanılacak olan kablo ise her zaman kullanım alanına uymalı, bu doğrultuda seçilmeli. Enerji kablosu seçimi her zaman için alanında uzman bir kişi ile yapılmalıdır.

NYA Kablo

NYA kablo türü, tek damarlı tesisatlar için kullanılır. Aynı zamanda tek telli duvar içi tesisatlarında da en çok kullanılan kablo çeşidi NYA kablodur. Eğer izolasyon açısından halojen free sınıfında yer alan bir NYA kablo kullanılırsa yandığı zaman zehirli gaz vermez. Bu nedenle de devlet işlerinde daha çok kullanılır. NYAF kablolar ise otomasyon ve pano işlerinde de aktif olarak işe yaramaktadır.

TTR Kablo

TTR kablo, NYAF kablolar grubu olarak bilinir. Bahsi geçen bu kablolar, fazla sayıda ince bakır iletkenin buluşması ve PVC ile kaplanmasıyla meydana getirilen iletkenlerin, PVC kılıfla toplanıp ara kısımlarının da PVC dolguyla doldurulduğu kablo çeşididir.

NYM Kablo

NYM kablolar, sık sık kullanılan kablo türlerinden biridir. Çok damarlı antigron kablo adıyla da anılıyorlar. NYM tesisat kablosu binaların iç kısmına yapılacak kablolama sistemleri için üretilmiştir. Gri bir PVC kılıflı hali de vardır. Çok veyahut da tek damarlı formları da vardır. Islak, nemli ve kuru alanlarda kullanılabilir. Beton, tuğla ya da sıva üzerine, içerisine montelenebilir.

NYY Kablo

NYY kablo türü, elektrik akımının daha düzgün bir şekilde iletilebilmesi için kullanılır. Üretiminde yalıtkan bir madde kullanılır. NYY kablo çeşidi, alçak seviyede gerilim kablosu olarak da sık sık anılır. Bu kabloların yalıtkan kısımlarının üzerinde bir adet de dış kılıf yer alır.

Whatsapp Whatsapp