Yangın Kablosu

Yangın Kablosu

Yangın kablosu, alevle yanma koşullarında belirli bir süre güvenli çalışmayı sürdürebilen bir kablodur. Yangına dayanıklı teller, yüksek binalarda, metrolarda, yeraltı alışveriş merkezlerinde, elektrik santrallerinde ve yangın güvenliği ve yangın kurtarma ile ilgili önemli sanayi ve maden işletmelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, güç kaynağı telleri ve yangınla mücadele tesisleri için kontrol telleri olarak tercih edilmektedir.

Yangın Kablosu Nedir?

Yangın kablosu, A sınıfı ve B sınıfı olarak ikiye ayrılır. Her iki standart da kabloların 'standart' yangın direnci veya 'gelişmiş' yangın direnci gereksinimlerini karşılamasını gerektirir. B Sınıfı kablo, 750 ℃ ~ 800 ℃ alevde ve en az 90 dakika yanmaya dayanacak şekilde üretilmiştir ve kablo kırılmaz. A Sınıfı kablo ise 950 ℃ ~ 1 000 ℃ aleve dayanıklı olacak biçimde üretilir. A Sınıfı yangına dayanıklı kablo yangın performansı B sınıfından daha iyidir. Her ikisi de patlamaya dayanıklı, yüksek korozyon direnci özelliklerine sahiptir, yüksek akım taşıma kapasitesi, radyasyon direnci, yüksek mekanik mukavemet, küçük boyut, hafif, uzun ömürlü olma gibi özelliklere sahiptir.

Yangın Kablosu Ne İşe Yarar?

Herkes yangın alarm sisteminin ne olduğunu bilir çünkü yangın acil durumlarında hayat kurtarır ama çoğu insan yangın kablosunun ne olduğunu bilmez. Herhangi bir operasyonel yangın alarm sisteminin temel dayanağıdır. Temel işlevi, bir yangın acil durumu olduğunda sinyalleri bir odadan diğerine iletmektir.

Yangın kablosu, bir yangın alarm devresinin merkezi bileşenidir. Peki, yangın alarm devresi ne işe yarar? İdeal olarak, güvenlik işlevleri, asansör yakalama ve durdurma, kapı açma ve engelleme kontrolü dahil olmak üzere birçok hayat kurtaran uygulamayı düzenler ve güçlendirir. Basitçe söylemek gerekirse, tüm yangın güvenliği konularında kritik bir rol oynar.

Çoğu kişi yanlışlıkla herhangi bir elektrik kablosunun bir yangın alarm devresinde kullanılabileceğini varsaymaktadır. Gerçekte, yangın alarmları için özel olarak tasarlanmış belirli kablo türleri vardır. Daha da önemlisi, farklı yangın kablosu türleri vardır. Sonuç olarak, bir yangın alarmında kullanılacak bir kablo satın alırken, yangın alarmı kablosu spesifikasyonunu çok dikkatli bir şekilde göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir.

Whatsapp Whatsapp